Primigi: Znáte pravidla pro správný výběr dětských bot?

Pokud někdo opravdu umí dělat boty, jsou to Italové. A netýká se to jen bot pro dospělé, ale i pro ty nejmenší. Italská značka PRIMIGI vyrábí své boty už více jak 40 let  a je nejoblíbenější značkou dětské obuvi italských maminek. Kromě nezaměnitelné lehkosti, pružnosti a úžasné pohodlnosti jsou boty PRIMIGI vyrobeny s dalšími funkcemi, jako je systém proti otřesům Anti-shock - ochrana paty před nárazem a vyjímatelné stélky pro maximální hygienu. Aby se zabránilo problémům spojeným s alergiemi, jsou kovové části bez niklu a stélka neobsahuje chrom VI. Všechny Primigi výrobky jsou proto více zdravější a přirozenější.

Značka Primigi si pro vás připravila článek o správném výběru dětských bot.

Před revolucí jsme všichni jako děti nosili jeden druh bačkůrek, holínek i botiček na celodenní nošení. Nebylo na výběr a nic jiného nám nezbývalo. To se naštěstí změnilo a dnes je výběr dětských bot opravdu veliký. Jak ale vybrat tu správnou obuv, abyste svému potomkovi nezpůsobili v budoucnu zdravotní potíže?

Doma raději naboso

Pokud vaše dítě začalo dělat první krůčky, nechte ho chodit naboso. O kotník se nebojte, nožička si potřebuje poznat všechny domácí povrchy, jako je dlažba nebo koberec, sama. Pořádné boty bude potřebovat vaše dítě spíše na ven. První botičky by určitě měly mít pevnou patu a být bytelné. První kroky jsou nejisté a každý kamínek nebo překážka jsou v nesprávných botách znát.

Nejdůležitější je správná velikost

Svoji velikost bez problémů většina z nás zná. U dětí ale často chybujeme. Zapomeňte na to, že klasickým mačkáním botiček v oblasti palce něco poznáte. Pokud budete mít štěstí, bude vaše batole klidně stát, v horší variantě se začne v obchodě vztekat a vy pomalu potit. Ideální je využít měřiče velikosti, které mají už v každém obchodě. Nekupujte nikdy boty větší než o jednu velikost! Boty mají tendenci vždy trochu povolit a nožička by měla být v botě pevná. 

Crocsy, žabky a balerínky

Tyto boty pediatři moc rádi nemají. Pro dětskou nohu, která se teprve formuje, a s ní i celý zbytek postavy, jsou nevhodné. Ano, mohou mít krásný design a v dětských velikostech působit roztomile, ale pokud nechcete, aby váš potomek měl po celý život zdravotní problémy, vyhněte se jim. Noha v nich musí fungovat tak, aby zabránila spadnutí nebo vyzutí. Navíc nemají žádnou konstrukci k udržení paty. Boty jsou příliš volné, nohy se v nich viklají a zcela se mění styl chůze. Při nošení takových bot celé léto, pak hrozí, že nohy dělají v chůzi chyby. Takže, pokud neodoláte a svému dítěti je pořídíte, tak nosit vždy jen po krátkou dobu.

Dědit boty po sourozencích?

Dříve to bylo naprosto běžné. Dědit nejen oblečení, ale i obuv po starších sourozencích. Přitom je to jedna z největších chyb, které se rodiče dopouštějí. Každé dítě má jinou klenbu, tělesnou konstituci, rozvržení váhy. Nové boty se proto prošlápnou podle prvního majitele. Pokud je zdědí někdo další, nohu se automaticky přizpůsobuje tomuto prošlápnutí a deformuje celou tělesnou konstrukci. Takže i tady platí, na chvilku ano, na delší chození určitě ne.

zdroj: Primigi

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz