Jak na správnou velikost botiček?

Vybrat správné botky pro děti je skutečná alchimie. Boty nesmějí být ani moc velké, ani moc malé, prostě tak akorát. Jelikož zejména menší děti správnou techniku chůze teprve trénují, potřebují mít v botičce trochu víc místa, než my dospělí.

Správný nadměrek se pohybuje kolem 1 – 1,5cm v závislosti na věku dítěte, typu boty, apod. Takovýto nadměrek, tedy prostor před nejdelším prstem a koncem stélky boty, vytvoří dostatečný prostor pro pohyb prstů, pro silnější ponožku zejména v chladných dnech, a také boty aspoň chvilku vydrží 😊

Pořízení příliš velké obuvi může způsobit chybné držení nožiček při chůzi, děti mohou mít tendenci si „zkracovat“ nášlap a stáčet špičky k sobě, případně zakopávat. Naopak příliš těsné boty mohou tlačit na prsty, a tím neumožnit jejich správný vývoj.

  • Věděli jste, že děti mnohem více při chůzi či běhu používají prsty než my dospělí?
  • Věděli jste, že pokud má dítě v botě méně než 0,5cm, pak jsou boty již malé a je potřeba vybrat nové?
  • A také, že zejména menší děti do cca 5 let necítí, zda je botky tlačí? 

Jak tedy vybrat správně velikost?

Nejlépe se velikost určí u botek, které mají vyndavací stélku, na kterou dítě postavíme tak, aby se nožka natáhla, následně zkontrolujeme nadměrek, aby odpovídal výše popsanému rozmezí. Důležité je také vybrat botku, která bude sedět i na šířku. Každé dítě má jiné nohy, proto i v naší nabídce najdete botky pro širší nohy, užší, vysoký nárt atd.

Po výběru boty, která by dle stélky měla odpovídat správné velikosti je nutné vyzkoušet obě boty, protože každá noha může být trošku jiná. Zároveň tak uvidíte, jak se dítěti v botách chodí a běhá.

 

Související články:

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz